Terveydelliset hyödyt

Aikuisten värityskirjat ovat todella suosittuja, sillä ne ovat paitsi hauskaa myös hyödyllistä tekemistä. Ne lievittävät stressiä, parantavat luovuutta ja keskittymiskykyä sekä antavat värittäjälleen onnistumisen elämyksiä. Mutta mistä nämä kaikki terveysvaikutukset johtuvat?

Apua stressiin

Värityskirjojen kyky purkaa stressiä perustuu siihen, että värittäminen on yksinkertaista, helppoa ja fyysistä tekemistä. Värittäminen ei kuormita eikä sitä tarvitse harjoitella. Jokainen aivotyötä tekevä tietää, miten rentouttavaa on välillä tehdä myös käsillään jotain. Toisaalta taas fyysistä työtä tekevät ilahtuvat värittämisen rentoudesta verrattuna raskaaseen työhön. Toisaalta myös yhteen asiaan keskittyminen tuo tarvittavaa vaihtelua arkeen, jossa voi joutua keskittymään moneen asiaan kerrallaan.

Mindfulness-tilaan

mielenrauhaa
Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa, jonka avulla oppii kuuntelemaan omaa oloaan. Mielenrauhaksi vapaasti kääntyvä mindfulness auttaa elämään tässä hetkessä, unohtamaan menneen ja tulevan. Värittäminen auttaa keskittymään tähän hetkeen. Silmän ja käden yhteistyö vie mukanaan parhaimmillaan jopa flow-tilaan, eli täydellisen keskittymisen tilaan. Tutkimusten mukaan flow-tilat ovat yksiä onnellisimpia hetkiä ihmisen elämässä.

Hauskaa ajanvietettä ja onnistumisen elämyksiä

Värittäminen on myös hyvää ajanvietettä. Värittäminen ei vaadi pohdiskelua kuten sanaristikot eikä fyysistä ponnistelua kuten liikunta, joten se sopii kaikille. Suurinta osaa aikuisten värityskirjoista voi värittää myös perheen pienimpien kesken, jolloin siitä voi syntyä yhteinen harrastus vaikkapa koko perheelle. Vaikka värittäminen onnistuu kaikilta, siinäkin voi kehittyä. Uudenlaisten väritystekniikoiden ja värien harmonisen käytön oppiminen tuo myös onnistumisen elämyksiä, joita ei voi koskaan olla liikaa elämässä.

Apua luovuuteen ja kauneudenkaipuuseen

harry-potter-varitys
Luovuutta tarvitaan kaikilla työaloilla ja vapaa-ajallakin. Luovuus ei ole pelkästään taidetta, vaan myös uuden keksimistä, uusien asiayhteyksien näkemistä ja tavallisten, rutiininomaisten ajatusten ja toimintojen kyseenalaistamista. Luovat ihmiset löytävät tehokkaampia työtapoja vanhojen perinteisten tilalle, keksivät uusia ideoita ja voivat muutenkin olla onnellisempia ihmisiä. Värittäminen on niin ikään luovaa toimintaa ja voi auttaa luovuuden lisäämisessä myös muilla elämän alueilla. Toisaalta taas kauniiden kuvien näkeminen ja kaunistaminen entisestään värien avulla voi tuoda tarvittavaa lääkettä estetiikan kaipuuseen. Useissa värityskirjoissa on myös mahdollisuus irroittaa väritettyjä kuvia vaikkapa korteiksi, joita voi antaa ystävilleen tai vaikkapa kehystää omalle seinälle. Näin kauneudesta pääsevät nauttimaan myös muut ihmiset.